Podczas targów przeprowadzono kilka konkursów kulinarnych dla uczniów oraz zawodowców. W ich profesjonalnym przeprowadzeniu mieli swój udział uczniowie z „Ekonomika”. Podkreślili to prowadzący Karol Okrasa i Dariusz Struciński.W trakcie konkursu miało miejsce uroczyste podpisanie umowy patronackiej. Fundacja Klubu Szefów Kuchni objęła patronatem ZSZ im. S. Petőfi w Ostródzie.
W dniach 13-14.05.2016 r. na Arenie Expo Mazury odbyły się Targi Gastronomiczne „MAZURY HoReCa – festiwal smaków”, na których zaprezentowano nowoczesną ofertę produktów, akcesoriów, usług i rozwiazań dla szeroko pojętej branży gastronomicznej i hotelarskiej.
W piątek odbył się konkurs na najlepszy deser lodowy „Zielona Budka Master Challenge”. W zmaganiach konkursowych udział wzięli przedstawiciele szkół z różnych zakątków naszego kraju. Między inymi uczniowie z Sokółki, Olsztyna, Gorzowa Wielkopolskiego, Oświęcimia, Warszawy, Garwolina i Ostródy. ZSZ im. S. Petőfi reprezentowała Paulina Jarosz. Paulina jest debiutantem konkursowym i już sam udział w ogólnopolskich zawodach był dla niej dużym wyróżnieniem. Uczennica świetnie zaprezentowała swoje umiejętności, kreatywność ale też zdobyła nowe doświadczenia.
W trakcie konkursu miało miejsce uroczyste podpisanie umowy patronackiej. Fundacja Klubu Szefów Kuchni objęła patronatem ZSZ im. S. Petőfi w Ostródzie.
Tym samym ZSZ im. S. Petőfi stał się jedną z dwóch szkół w kraju, które w ramach patronatu będą intensywnie wspierane w kształceniu zawodowym uczniów przez mistrzów sztuki kulinarnej z tej Fundacji. Przedstawicielem z naszego regionu jest pan Dariusz Struciński – Hotel Anders. W ramach umowy najlepsi szefowie kuchni będą m.in. dzielić się z uczniami oraz kadrą nauczycielską swoją wiedzą, doświadczeniem i zawodowymi umiejętnościami. Współpraca ma zapewnić uczniom dobre przygotowanie do zawodu,
a szefom kuchni dobrych, kreatywnych i ambitnych pracowników oraz w przyszłości godnych następców.
W sobotę uczniowie walczyli o laury w Ogólnopolskim finale konkursu „Drób na polskim stole”. I tu też nie brakowało emocji oraz finezyjnych dań. „Ekonomik” godnie reprezentowała uczennica klasy pierwszej technikum żywienia i usług gastronomicznych - Michalina Stawiarska.
Foto: Maja Kurdziel