Regionalny Festiwal Potraw z Ziemniaków

Smażenie na powietrzu, zmagania kucharzy amatorów i restauratorów, koncerty kiermasz oraz atrakcyjne nagrody czekają w najbliższą sobotę (1 września) na gości Regionalnego Festiwalu Potraw z Ziemniaków organizowanego po raz trzeci na nabrzeżu Jeziora Drwęckiego w Ostródzie. Imprezie patronują burmistrz Ostródy i marszałek województwa warmińsko-mazurskiego.

Regionalny Festiwal Potraw z Ziemniaków w Ostródzie jest częścią  projektu "Dziedzictwo Kulinarne Warmii i Mazur", promującego naturalną i tradycyjną żywność. Święto na jeden dzień odmienia ostródzkie nabrzeże w pachnącą i smakowitą kuchnię na świeżym powietrzu. Goście mogą spróbować wykwintnych dań, których głównym składnikiem są ziemniaki. W konkursie publiczności można zjeść tradycyjnego placka ze śmietaną i cukrem, z cebulką na słono, a także w wielu rozmaitych kombinacjach z warzywami, owocami, rybami, mięsem, a nawet nabiałem.
W konkursie kulinarnym na najlepszą potrawę z ziemniaków wystartuje w sobotę sześć restauracji i gospodarstw agroturystycznych, a w kategorii  "osoby fizyczne" wystartuje kolejnych sześć osób. Najlepszych będzie oceniało jury pod przewodnictwem  dr Grzegorza Russaka. Na najsmaczniejsze placki ziemniaczane  w konkursie restauracji ostródzkich głos będzie  z kolei oddawała publiczność.
Imprezie towarzyszyć będzie XV Jubileuszowy Międzynarodowy Wyścig Pokoju w Kapsle, który rozpocznie się o godz. 12.00 na nabrzeżu Jez. Drwęckiego.

Program:
godz. 11.00 – Uroczyste rozpoczęcie imprezy
godz. 12.00 – XV Jubileuszowy Międzynarodowy Wyścig Pokoju w Kapsle
godz. 11.00 – 13.30 – Konkurs Kulinarny „Na najlepszą potrawę z ziemniaków – zupa i danie główne” – kategoria: osoby fizyczne
godz. 13.00 – 15.00 – Konkurs Publiczności „Na najlepsze placki ziemniaczane”
godz. 14.00 – 16.30 - Konkurs Kulinarny „Na najlepszą potrawę z ziemniaków – zupa i danie główne” – kategoria: restauracje, zakłady gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne
godz. 11.00 – 17.00 – Koncerty na molo (Wheelers Band, Jr. Coochta, Sztof)
godz. 17.00 – ogłoszenie wyników i wręczenie nagród
godz. 11.00 – 17.00 – Kiermasz żywności naturalnej i tradycyjnej „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”